The Best of All Possible Worlds

Hemmagjord sill

2017-06-14

Ingenting är lika självklart på midsommarbordet som sill. Gör en hemmagjord variant och tillför festbuffén det där lilla extra – lyxigt, gott och enkelt. Här bjuder vi på två klassiker, löksill och senapssill. Dessutom ett vegetariskt alternativ med aubergine. Vill du inte göra egen sill kan vi tipsa om att köpa färdig och hälla över i en glasburk med lock. Sätt sedan en etikett runt glasburken och vips ser det ut som att du gjort sillen själv!

 

Grundrecept ättikslag

Ingredienser:

  • 1 dl ättikssprit (12%)
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Gör så här:

  • Koka upp ättikssprit, socker och vatten tills sockret löst upp sig – klart!

Löksill

Ingredienser:

  • 5 dl ättikslag
  • 420 g Inläggningssill
  • 1 gul lök (alternativt rödlök)
  • 1 morot
  • 4 svartpepparkorn
  • 8 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad

Gör så här:

  • Skölj sillfiléerna och skär på snedden till 2 cm stora bitar, låt rinna av
  • Skala och skiva moroten och löken
  • Lägg sillen och grönsakerna i en burk med lock
  • Tillsätt peppar och lagerblad
  • Slå över lagen och låt stå i kylen i ett dygn

Vegetarisk sill

Ingredienser:

  • 5 dl ättikslag
  • 4 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 morot
  • 1/2 purjolök
  • 1 förvälld aubergine


Gör så här:

  • Skiva och förväll auberginen genom att koka den i saltat vatten i ca 3 minuter
  • Hacka purjolöken och skiva moroten
  • Häll över lagen i en glasburk med lock och lägg i alla ingredienser

Senapssill

Ingredienser:

  • 420 g inläggningssill
  • 1 msk flytande honung
  • 2 dl gräddfil eller crème fraîche
  • 4 msk majonnäs
  • 1 tsk hackad dill
  • 3 msk senap: söt senap, dijonsenap eller grovkornig senap efter tycke
  • Salt och peppar

Gör så här:

  • Skölj sillfiléerna och skär på snedden till 2 cm stora bitar, låt rinna av
  • Blanda gräddfil, senap, honung och majonnäs
  • Lägg ner sillen i dressingen
  • Salta, peppra lägg ner dill och rör om

 

Produkter vi har använt:

Hangtags

 

Glasburkar